radyo dinle

Elhunyt Molnár Miklós

PDFNyomtatásE-mail

Elhunyt Molnár Miklós

Kedves Kollégák!


Mélységes szomorúság fogott el, a Miklós halálhírét olvasva. 44 éve ismertem őt, még a Magyar Televízió 72-ben indított 1. sz. Segédoperatőr Iskola idejéből. Lényegében operatőr mesterséget tanított nekünk magas színvonalon, mert tudta, hogy ezt az iskolát lépcsőfoknak tekintjük, valójában mindannyian egyszer operatőrök szeretnénk lenni.

molnar miklos

Ő már akkor nagymenő volt a TV-ben, sok-sok műsornak és tv-filmnek a vezető operatőre. Gondolhatjátok, hogy felnéztem rá 18 évesen!
Azóta is. Művészember létére izgatták a technikai újítások, úgy tudom elsőnek készített Magyarországon sztereó fotográfiákat és filmfelvételt is (Szent-Györgyi Albert portré). Ma 3D-nek hívnánk.

42 évet dolgozott az MTV-ben, de nyugdíjba vonulása után sem ült a babérjain. Ahogy egy ilyen nagy öreghez illik, tanította a fiatalokat több egyetemen az operatőr mesterségre. Egyengette festőművész felesége Hegedős Piroska munkásságát, kiállításait.


Több nagyszerű szakmai könyv után regényírásra adta a fejét. Volt egy történet, ami egész életében foglalkoztatta, s önéletrajzi elemek is belészövődtek a háború után, a szülőfalujában, Dunavecsén játszódó drámába.


Akárcsak a Tornatore Cinema Paradisojában, itt is a mozigépész (egyébként létező alakja) áll a történet középpontjában, csak Miklós regénye az 50-es évek magyar valóságában játszódik. Tiszta szívvel ajánlom, különösen a filmre fogékony olvasúknak.


A Filmszakadás jó könyv, érezni, hogy egy filmkészítő írta, annyira képszerű. Egy jó rendező-dramaturgnak már csak a baloldalt-jobboldalt kellene megírni és kezdődhet a forgatás.
Tegnap felhívtam a Piroskát, hogy együttérzésemről biztosítsam és ő –hallhatóan  a könnyeivel küzdve –mesélte, hogy”képzeld, a Miki megírta a könyv folytatását és még a kórházban is javítgatta. Megérte, hogy kinyomtassák, kézbe vehette az első példányt”. Mi a címe? - kérdeztem. „Végső forgatás”
Kértem Piroskát, tájékoztasson a temetésről minket. „Nem lesz temetés, a Miki végakarata az volt, hogy egyedül én menjek le Dunavecsére és szórjam a hamvait a Dunába”.


Kedves Kollégák! Látjátok, ilyen szerény ember volt a Miklós, nem akart búcsúünnepséget, felhajtást. Az a javaslatom, hogy aki ismerte és szerette, sétáljon le a Duna-partra és dobjon egy szál virágot a vízbe.

Talán leúszik Dunavecséig… Isten nyugosztaljon, Miki.
Köszönettel: Molnár Péter