radyo dinle

Hírek

Kiosztották a X. Aranyszem Operatőr Fesztivál díjait

PDFNyomtatásE-mail

2014. január 12. vasárnap, 23:45

Hat kategóriában osztottak díjakat és okleveleket az Aranyszem Operatőr Fesztivál idei zárógáláján; az Életmű-díjat Vittorio Storaro olasz operatőr, a Legenda-díjat Kende János operatőr kapta.


Zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm és diákfilm kategóriában 45 alkotó 75 filmje versenyzett az operatőrök legnagyobb hazai mustráján, amelynek vasárnapi záróeseményén a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro olasz operatőr Koltai Lajostól, a szintén Oscar-díjas rendező-operatőrtől vehette át az Életmű-díjat, míg Kende János Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrt Legenda-díjjal jutalmazták a Szépművészeti Múzeumban Budapesten. A legjobb tévéfilmes operatőrnek idén Hartung Dávidot választották.

Az Év Operatőre Díjat televíziós kategóriában Reich László, a filmesek közül pedig Pohárnok Gergely érdemelte ki.

A diákfilm kategóriában Dévényi Zoltán és Kovács Ákos dicsérő oklevélben részesült, míg a Homunculus című, 2012-ben készült film fényképezéséért Nagy Marcell nyerte el a Panavision kamera-kölcsönzési díját, amelyet Zsigmond Vilmos Oscar-díjas filmrendező adott át.

A legjobb természetfilmes operatőrnek járó Aranyszem-díjjal idén Juhász Ágotát jutalmazták a Hegyi kaszálók című munkájáért. A zenei kategóriában Mayer Zoltánnak ítélték oda az elismerést, Szalai Márk operatőr pedig oklevelet kapott. A dokumentumfilmesek közül Petrik András vehette át az elismerést a Felsőbb Parancs című 2013-as film fényképezéséért, a kisfilmek kategóriájában pedig Tausz Gábor kapta a díjat, míg Balázs István Balázs munkáját oklevéllel jutalmazta a zsűri.

A díjak odaítéléséről háromtagú szakmai zsűri döntött, amelynek tagja volt Kende János, Máthé Tibor és Szabó Gábor.

Novák Emil, a Balázs Béla-díjas operatőr-filmrendező, és a Stábiskola igazgatója a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először 2004-ben az Aranyszem Operatőr Fesztivált, amelynek a fő támogatója az idén a Magyar Nemzeti Filmalap volt.

 

Rendezvénysorozat Sára Sándor és Gaál István tiszteletére

PDFNyomtatásE-mail

2013. szeptember 29. vasárnap, 11:58

A 80 éves rendezők előtt tiszteleg a szakmaGaál István és Sára Sándor 80. születésnapja alkalmából szervez nagyszabású rendezvénysorozat az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete, a Gaál István Egyesület, az Uránia, és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. Szeptember 27. és november 21. között a konferenciától a DVD-bemutatóig, a filmvetítésektől a Gaál István tiszteletére életre hívott pásztói filmnapokig rengeteg érdekesség várja a rajongókat.


Tovább


   

MEGHÍVÓ IMAGO Operatőrök Fórumára

PDFNyomtatásE-mail

2013. szeptember 25. szerda, 12:40

MEGHÍVÓ

IMAGO Operatőrök Fórumára

Ihletet adó találkozó; eszme- és tapasztalatcsere!

3 napos fórum operatőrök számára


2013. Október 18. péntektől - vasárnapig (október 20), - Bécsben

A fórumra meghívunk 3-4 nagynevű operatőrt, -némelyiket rendezőtársukkal-, hogy mutassák be hosszútávú együttműködésüket. Olyan művészeket, akik már megmutatták, milyen a kreativitásuk és egyéni kifejezés-világuk. A velük való találkozás és a beszélgetések során lehetőség lesz megismerni a kölcsönös ihlet-folyamatot, egyben reméljük, ez ösztönzést ad a fórum résztvevők közötti együttműködéshez is.

Mint tudjuk, a filmipar rugalmasságot követel: Agnes Godard és José Luis Alcaine, akik már korábban bejelentkeztek, mint meghívott előadók, váratlanul nagyon vonzó filmajánlatot kaptak - pontosan abban az időben, mint a mi fórumunk. Tehát mindkettőnek le Viszont nagyon boldogok vagyunk, és nagy megtiszteltetés, hogy tudathatjuk:

Russell Boyd ASC, ACS Peter Weir (Kapitány és katona)

Michael Seresin BSC Alan Parker (The Life of David Gale)

John Toon ACS, NZCS Christine Jeffs (Tiszta napfény)

(Esetleg egy 4. párról, vagy egy másik operatőrről is lehet még hamarosan szó)

Az "Inspiration" Operatőrök Fórumát úgy fogjuk felépíteni, mint párbeszédet a meghívott Beszélgetések, vélemény-és tapasztalatcserék, és  klippek vetítése a vendégek filmjeiből, megadva a lehetőséget, hogy ismertessék művészi döntéseiket. Mindez azon a feltételezésen alapul, hogy a művészi kifejezés a döntő kiindulópont.

Helyszín: Metro Kino, Johannesgasse 4, 1040 Bécs Ausztria

Kezdete: péntek, október 18. 02:00 .

Vége: vasárnap, október 20 17:00 .

Kérjük, jelentkezz online az alábbi linken :

http://www.aacamera.org/J25/index.php/de/kontakt0/inspiration-2013-application

Már csak korlátozottan áll hely rendelkezésre, ezért fontos, hogy jelentkezzetek a lehető leghamarabb. A jelentkezéseket idősorrendben fogadjuk el. A részvétel elfogadásáról választ küldünk, de a hely-fenntartás csak akkor lesz érvényes, miután megkaptuk a teljes részvételi összeget a számlánkra. (Végső határidő 2013, október 1.)

Várunk Benneteket Bécsbe!

Az Imago Master Class Bizottsága
Astrid Heubrandtner, AAC
Herman Verschuur, NSC
Ines Carvahlo AIP
Ron Johanson ACS
Jan Weincke, DFF

Ha további kérdésetek van, kérjük, ne habozzatok kapcsolatba lépni velünk:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Az IMAGO Cinematiographers Forum?Inspiration? a következők által támogatott:


NKA   

4. oldal / 5