radyo dinle

Hírek

Elhunyt Zsigmond Vilmos operatőr

PDFNyomtatásE-mail

2016. január 06. szerda, 17:50

zsigmondA Magyar Operatőrök Társasága HSC kiemelkedő legendás operatőre Zsigmond Vilmos 2016.január 1 - én eltávozott.

Nagyon fájdalmas hír minden magyar filmkészítőnek,
de különösen a magyar operatőröknek.

Vilmos emlékét megőrizzük, Ő mindenkinek művészi és emberi példát mutatott.

 

ERDÉLY MÁTYÁS AZ ÉV OPERATŐRE

PDFNyomtatásE-mail

2015. november 30. hétfő, 15:07

Átadták a Xll. ARANYSZEM Fesztivál díjait


2015.november 27-én, pénteken este adták át a Xll. ARANYSZEM Fesztivál díjait. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az ARANYSZEM történetében második alkalommal idén négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek. A díjakat Dr. Kollarik Tamás Mediatanács tag, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át, díjanként bruttó 500 ezer forintot. Erdélyi Mátyás az Év Operatőre, Törőcsik Mari színésznőt 80.születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját vette át.

A XII. ARANYSZEM Operatőr Fesztiválon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek. Dokumentumfilm Natasha Pavlovskaya nyerte a Seb című alkotás fényképezéséért. A természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad Kunság - A Puszta rejtett élete bizonyult a legjobbnak. A film elkészítését a Médiatanács támogatta. TV-film kategóriában Dobos Tamás nyert a Hivatal operatőri munkálataiért, a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat pedig Reich Dániel és Szőke Dániel vitték el a Záridő című alkotás fényképezéséért. A film elkészítését a Médiatanács támogatta.

A zsűri idén Erdély Mátyásnak ítélte az Év Operatőre, az Illés György díjat a Saul fia című játékfilm fényképezéséért.
Játékfilm kategóriában Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Víkend című filmért, a kísérleti filmek közül Dimeth Balázs Ferencet díjazta a zsűri Hero's Journey című munkáért. Majoros Zsolt nyert a Bohemian Betyars: Összefúj a szél című zenés  klipjének fényképezéséért, a legjobb mozi előzetes díját Szőke Dániel kapta az Aranyélet című promóért. A Zeneakadémia imázsklip reklámfilmjének fényképezésével Dobóczi Balázs bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában, diák kategóriában pedig a Tolvaj című film fényképezéséért Táborosi András nyerte a Xll. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját, melyet Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adott át.

A zsűri tagjai Kurt Brazda operatőr, AAC, az IMAGO vezetőségi tagja, Haris László fotóművész, az MMA tagja, Fáy Miklós újságíró, Novák Emil a Magyar Filmakadémia elnöke, HSC operatőr, Orbán János Dénes költő-író és Schubert Gusztáv filmkritikus,a Filmvilág főszerkesztője voltak.
Idén először meghirdették az EXTRA KATEGÓRIÁ-t, itt bármilyen hosszúságú, bármikor készített műfajú, filmmel lehet indulni, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető volt. Az Extra kategóriát megosztva kapták a Körtési Béla által fényképezett, Mikor szolgának telik esztendeje című alkotása és Zsigmond Attila Mindennapi kenyerünket című filmje.
Novák Emil 2004-ben alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek. A Fesztivál díszvendége Josef Demian International Film School Sydney tanára volt. A Fesztivált a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Visionteam L.O.Kft., a Sparks Kft. a Schwindl Kft., és a Bock Villány támogatták.

Tamás Dorka


Kedves HSC,

Tegnap este tudtam meg hogy Nagy Dénessel közös filmünk a  "Seb" megkapta a Dokumentumfilm Aranyszem Díjat.

Ennek nagyon nagyon örültem, iszonyatosan sajnáltam hogy nem voltam a díjátadón. Ez a díj sokat jelent számomra különben azért is hogy orosz vagyok és csak 6 éve lakom Magyarországon. Ez itthoni elismerést jelent számomra.

Azért nem tudtam eljönni mert napról napra varom a fiam születésére és nehezen mozdulok ki.

Üdvözlettel és köszönettel,
Natasa Pavlovskaya


Kedves Emil!

Ezúton szeretném megköszönni a díjat, amit az Aranyszem Operatőr Fesztiválon a Vad Kunság kapott.
Nagyon örülünk neki, rendkívül fontos számunkra, hiszen ez volt a film első megmérettetése, és mivel még kevesen látták, bizonytalanok vagyunk, hogyan fogadja majd a közönség. Őszintén szólva nem is reméltem, hogy a Szigetköz után a Kunság is ilyen díjban részesül.

Nagyon sajnálom és elnézésed kérem, hogy nem tudtam részt venni a díjátadó ünnepségen. Másfél évvel a balesetem után még nincs két hete, hogy kiműtötték a csavarokat és a vasat a lábamból, ezért még nem vagyok teljesen rendben.

Köszönöm még egyszer, üdvözlettel
Mosonyi Szabolcs

   

Elhunyt Bíró Miklós operatőr

PDFNyomtatásE-mail

2015. november 20. péntek, 18:59

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után, 83 évesen érte a halál.

Bíró Miklós Budapesten született, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1965-ben végezte el, az intézményben később maga is oktatott. 1961-ben került a Magyar Televízióhoz, ahol 1998-ig dolgozott operatőrként, majd főoperatőrként. A Magyar Operatőrök Társaságának tiszteletbeli tagja, 2007-től a Magyar Televízió örökös tagja volt.

Első, még fekete-fehér játékfilmje az 1967-ben Heltai Jenő műve alapján készült, Jaguár című vígjáték volt. Bíró Miklós ezután Kovács András filmrendezővel dolgozott együtt az 1969-ben forgatott Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmen. Következő munkája Kálmán Imre legnépszerűbb operettje, a Csárdáskirálynő Szinetár Miklós által rendezett, német-osztrák koprodukcióban készült feldolgozása volt, majd Az erőd című filmadaptáció Hernádi Gyula regényéből. Nevéhez fűződik az első magyar lézerfilm fényképezése 1983-ban.

Bíró Miklós 1983-ban újra Kovács Andrással dolgozott együtt a Szeretők című szerelmi drámában, a következő évben A vörös grófnőt fényképezte. Makk Károllyal készítette 1990-ben az első igazán szabad 1956-os témájú játékfilmet, a Magyar rekviemet. Állandó munkatársa volt Esztergályos Károlynak, akivel több televíziós játékfilmen dolgozott együtt, 2006-ban mozifilmet készítettek Férfiakt címmel.

Munkáját több kitüntetéssel ismerték el: 1973-ban Balázs Béla-díjat, 1982-ben érdemes, 1990-ben kiváló művész címet kapott, 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Bíró Miklóst a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti.

MTI, 2015. november 19., csütörtök


   

3. oldal / 5