radyo dinle

Hírek

Elhunyt Nemescsói Tamás

PDFNyomtatásE-mail

2016. december 22. csütörtök, 20:55

Nagy veszteség érte a Magyar Operatőrök Társaságát!
Váratlanul elhunyt Nemescsói Tamás, a Magyar Operatőrök Társaságának kiemelt, vezetőségi tagja!

2017. január 9. napján 14 órakor veszünk végső búcsút Nemescsói Tamástól. A temetés helyszíne: Belvárosi Szent Mihály Templom; 1056 Budapest, Váci u. 47/b. A család szeretettel várja a búcsút venni kívánókat.

Nemescsói Tamás 1950-1958 között a Németvölgyi úti Általános Iskola diákja volt. 1958-1962 között a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanult. 1962-1993 között a MAFILM világosítója, segédoperatőre és operatőre volt. 1970-1974 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televízió operatőr szakos hallgatója volt. 1973-ban Szakonyi Károly operatőre volt. 

nemescsi tamas

A Magyar Televíziónak, a Duna Televíziónak és más stúdióknak dolgozik.

Néhány cím filmjeiből:

Játékfilmek:
A transzport (1981)
Házasság szabadnappal (1984)
Menni vagy nem menni?
A sánta dervis (Baranyai Lászlóval)

TV-filmek:
Ünnepekről való beszélgetés
Rondó
Roma Magazin
Petőfi gobelin
Múzeumi barangolás Bécsben
Mennyből az angyal
Lézerfények a reneszánsz csarnokban
Főtér
Együtt
A gepida királyok aranykincsei
Francia tanya (1972)
Egy ember és a többiek (1973)
Mesélő cégtáblák (1993)
Pillanatok a Hatvany-gyűjtemény történetéből (1994)
Látványtár-ház (1995)
Tükör (1999)
Afrika nyugati gallérján (2006)
Svájc vonatablakból (2007)

Dokumentumfilmek:
Bagóhegy boszorkánya

Nemescsói Tamás 1950-1958 között a Németvölgyi úti Általános Iskola diákja volt. 1958-1962 között a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanult. 1962-1993 között a MAFILM világosítója, segédoperatőre és operatőre volt. 1970-1974 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televízió operatőr szakos hallgatója volt. 1973-ban Szakonyi Károly operatőre volt. 

 

Elhunyt Molnár Miklós

PDFNyomtatásE-mail

2016. december 01. csütörtök, 14:36

Kedves Kollégák!


Mélységes szomorúság fogott el, a Miklós halálhírét olvasva. 44 éve ismertem őt, még a Magyar Televízió 72-ben indított 1. sz. Segédoperatőr Iskola idejéből. Lényegében operatőr mesterséget tanított nekünk magas színvonalon, mert tudta, hogy ezt az iskolát lépcsőfoknak tekintjük, valójában mindannyian egyszer operatőrök szeretnénk lenni.

molnar miklos

Ő már akkor nagymenő volt a TV-ben, sok-sok műsornak és tv-filmnek a vezető operatőre. Gondolhatjátok, hogy felnéztem rá 18 évesen!
Azóta is. Művészember létére izgatták a technikai újítások, úgy tudom elsőnek készített Magyarországon sztereó fotográfiákat és filmfelvételt is (Szent-Györgyi Albert portré). Ma 3D-nek hívnánk.

42 évet dolgozott az MTV-ben, de nyugdíjba vonulása után sem ült a babérjain. Ahogy egy ilyen nagy öreghez illik, tanította a fiatalokat több egyetemen az operatőr mesterségre. Egyengette festőművész felesége Hegedős Piroska munkásságát, kiállításait.


Több nagyszerű szakmai könyv után regényírásra adta a fejét. Volt egy történet, ami egész életében foglalkoztatta, s önéletrajzi elemek is belészövődtek a háború után, a szülőfalujában, Dunavecsén játszódó drámába.


Akárcsak a Tornatore Cinema Paradisojában, itt is a mozigépész (egyébként létező alakja) áll a történet középpontjában, csak Miklós regénye az 50-es évek magyar valóságában játszódik. Tiszta szívvel ajánlom, különösen a filmre fogékony olvasúknak.


A Filmszakadás jó könyv, érezni, hogy egy filmkészítő írta, annyira képszerű. Egy jó rendező-dramaturgnak már csak a baloldalt-jobboldalt kellene megírni és kezdődhet a forgatás.
Tegnap felhívtam a Piroskát, hogy együttérzésemről biztosítsam és ő –hallhatóan  a könnyeivel küzdve –mesélte, hogy”képzeld, a Miki megírta a könyv folytatását és még a kórházban is javítgatta. Megérte, hogy kinyomtassák, kézbe vehette az első példányt”. Mi a címe? - kérdeztem. „Végső forgatás”
Kértem Piroskát, tájékoztasson a temetésről minket. „Nem lesz temetés, a Miki végakarata az volt, hogy egyedül én menjek le Dunavecsére és szórjam a hamvait a Dunába”.


Kedves Kollégák! Látjátok, ilyen szerény ember volt a Miklós, nem akart búcsúünnepséget, felhajtást. Az a javaslatom, hogy aki ismerte és szerette, sétáljon le a Duna-partra és dobjon egy szál virágot a vízbe.

Talán leúszik Dunavecséig… Isten nyugosztaljon, Miki.
Köszönettel: Molnár Péter

   

Elhunyt Simon Zoltán

PDFNyomtatásE-mail

2016. november 18. péntek, 21:26

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Simon Zoltán a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) tagja.


Dolgozott az RTL Klub műsoraiban, a Magyar Televíziónál, legutóbb a Hír TV – nél. 2004 – ben Aranyszem díjat kapott.

Simon Zoltán 57 éves volt.

simon zoltan
Temetése 2016.december 13 – án, 13 órakor lesz, az Újköztemető szóróparcellájánál.
Cím: Budapest, X.kerület, Kozma u. 8. – 10.

   

2. oldal / 5