radyo dinle

Hírek

Elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer

PDFNyomtatásE-mail

2016. április 05. kedd, 08:54

kamondi zoltanKamondi Zoltán (1960. április 6. - 2016. március 17.) Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer életének 55. évében váratlanul elhunyt.

A színházi és filmes alkotót szerda este váratlanul érte a halál.

1960-ban született Budapesten, 1982-ben az ELTE bölcsészettudományi karán, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott filmrendezőként. 1986 és 1988 között tagja volt a Balázs Béla Stúdió vezetőségének. Rövidfilmjei számos díjat nyertek különböző fesztiválokon. Makk Károly forgatókönyvírója, társrendezője volt.

Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Halálutak és angyalok (1990, a Cannes-i filmfesztivál versenyfilmje), az Alkimista és a szűz (1998), az In Memoriam Petri György (2001), a Kísértések (2002) és a Bodor Ádám Az érsek látogatása című regényéből készült Dolina (2006, kritikánk itt, forgatási interjúnk pedig itt olvasható). Legutóbbi, 2015-ben forgatott játékfilmje (Halj már meg, amiről itt írtunk) az utómunkálatok befejezése alatt áll. Producerként vett részt Pater Sparrow 1 című filmjében, amelyet 2009-ben mutattak be.

Pályája során számos díjat kapott: 1986-ban elnyerte a nyugat-berlini rendezői díjat, 1992-ben a San Remó-i legjobb zenés film díját, 1993-ban az országos színházi találkozó fődíját, 1996-ban és 2002-ben a filmszemle díját, 1997-ben és 2003-ban a filmkritikusok díját, 1999-ben a manchesteri legjobb független film díját, a magyar színikritikusok díját, 2002-ben a várnai filmfesztivál, valamint a phenjani filmfesztivál díját. 2003-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

kamondi zoltan gyaszjelentes

 

Amerikai operatőri díjat nyert a Saul fia

PDFNyomtatásE-mail

2016. február 16. kedd, 12:51

Az amerikai operatőrök szakszervezete (ASC) tegnap este tartotta  éves díjkiosztóját, és a Spotlight, azaz a mozikban nem széles körben bemutatott filmeknek járó díjat a Saul fia operatőre, Erdély Mátyás és a Macbeth-et fényképező Adam Arkapaw kapta megosztva. A díj a Sau fia 38. elismerése volt, amihez február utolsó vasárnapján még egyet begyűjthet, a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

forrás: http://index.hu/kultur/cinematrix/2016/02/15/amerikai_operatori_dijat_nyert_a_saul_fia/

 

   

A Magyar Operatőrök Társasága (H. S. C.) felhívása a MANDA megszüntetése miatt!

PDFNyomtatásE-mail

2016. február 09. kedd, 09:30

A Magyar Operatőrök Társasága felhívja a figyelmet arra, hogy a filmarchívum elengedhetetlen fontosságú mind a magyar, mind az egyetemes filmművészet, de elsősorban nemzeti kultúránk értékeinek megőrzése érdekében.

A globalizáció körülményei között egy nemzet identitását az anyanyelve, a történelme és kultúrája, művészete őrzi. Közös érdekünk, hogy ezt a kincset hiánytalanul megőrizzük. Ennek az értéknek szerves része a magyar filmörökség, amely az egyetemes filmművészeten belül is óriási elismertséget szerzett országunknak. Ezt a filmörökséget most veszélyben látjuk.

Fontos szakmai szempont, hogy ezt a közgyűjteményt csak a megfelelő technikai és személyi feltételekkel lehet megőrizni! Talán meghökkentő, de ha a helytelen kezelés miatt egy-egy filmkópia képei elhalványulnak, lévén, hogy ezeknek a filmalkotásoknak nagyrészt egyetlen kópiája van, az ahhoz lenne hasonlatos, mintha Arany János balladáiból eltűnnének a szavak vagy mondatok, de nem egy könyvből, hanem az összesből egyszerre!

Feltétlenül fontosnak tartjuk, hogy a filmarchívum a nemzetközi gyakorlatban kialakult nemzeti filmintézetek, illetve a Nyugat-Európában meghonosodott Cinematheque rendszerhez hasonlóan őrizhesse meg a magyar filmkincset. A megőrzésen felül az intézetnek fontos feladata a gyűjtemény folyamatos gyarapítása és a beérkező anyagok feldolgozása. Egy ilyen intézményben biztosítani kell a szakmai, filmtörténeti, filológiai, technológiai hozzáértést, a megfelelő technikai kondíciókat, rendszeresen kell restaurálni a kópiákat, lehetőséget kell teremteni a kutatómunkára, a filmek digitális médiára való szakszerű és autentikus minőségű átmentésére, és arra is, hogy ezek a felújított filmek eljuthassanak a közönséghez is.

Követeljük a nemzeti kincsnek számító filmörökség felelős kezelését!

  • Ne számolják fel a MANDA-t és az annak keretein belül működő  Filmintézetet!
  • Megfelelő anyagi forrásokkal biztosítsák az Filmintézet önállóságát, a gyűjtemény önálló létét, gyarapítását, az önálló kutatómunka fenntartását és fejlesztését!
  • Biztosítsák a Filmintézetben felhalmozott, gyűjtött magyar és nemzetközi kultúrális értékek különleges, szakmai, szakértői kezelését!
  • Ne hozzanak döntést a jövőben semmilyen, a filmkultúrát, filmszakmát érintő változtatást szakmai konzultácó, elemzés, a szakmai egyesületek, szervezetek véleménye és egyetértése nélkül!

Kérjük minden olyan filmes szervezet és filmalkotó csatlakozását ehhez a felhíváshoz, aki - politikai hovatartozástól függetlenül - egyetért a fentiekkel.

Magyar Operatőrök Társasága (H. S. C.)

   

2. oldal / 4