radyo dinle

Hírek

Kovács László és Zsigmond Vilmos magyar OPERATŐR VERSENY

PDFNyomtatásE-mail

2017. december 27. szerda, 00:23

Update január 13.: A verseny regisztrációja lezárult! Köszönjük az eddig beérkezett alkotásokat!

A Sparks kamera és lámpakölcsönző cég, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája, „Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj” elnevezésű díjat kíván alapítani 2018. januárban.

A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította Aranyszem operatőr verseny helyét venné át és folytatná annak hagyományait. A díjakat minden év januárban adnánk át. Reményeink szerint a jövőben a „Camerimage” nemzetközi operatőr rendezvénnyel egyenértékű lesz a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny.

A díjátadó 2018.január 30 – án lesz a Vigadóban.

Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft.,

Zsigmond Vilmos, 2005 óta nagyon fontosnak tartotta és támogatta a diák kategória győztesét az Aranyszem operatőr versenyeken, ezért első alkalommal, kizárólag ebben a kategóriában  díjat adunk át, amelyet egy szakmai zsűri ítél oda legjobbnak tartott diák filmnek. A jövőben az Aranyszem operatőr versenyhez hasonlóan 12 kategóriában fogjuk díjazni az operatőröket.

A 2018-as év kiemelkedően fontos év az operatőrök számára, mert 1938-ban, 80 évvel ezelőtt Somkuti István alapította meg az operatőrök első hivatalos szervezetét, a Magyar Filmoperatőrök Társaságát.  

A nevezés ingyenes!!!!

Nevezni most első alkalommal kizárólag a diák kategóriában lehet!

A nevezés a versenyre lezárult!

 

operator verseny

Nevezni most első alkalommal kizárólag a diák kategóriában lehet!

 

Camerimage Film Festival - Herbai Máté

PDFNyomtatásE-mail

2017. november 20. hétfő, 07:28

Gratulálunk Herbai Mátenak a XIII. Aranyszem fesztivál nagyjátékfilm kategóriájának győztesének a Cameraimage nemzetközi operator fesztivál Nagydíjához az "Aranybékához"!

herbai mate

http://variety.com/2017/film/global/on-body-and-soul-camerima-1202618317/

   

Camerimage Filmfesztivál 6 magyar résztvevővel

PDFNyomtatásE-mail

2017. november 15. szerda, 21:27

Herbai Máté és Máthé Tibor munkái is versenyben a legrangosabb operatőri fesztiválon

Szombaton kezdődik a Camerimage Filmfesztivál, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, mely idén ünnepli 25. születésnapját az észak-lengyelországi Bydgoszcz-ban. Máthé Tibor, Herbai Máté, Gyuricza Mátyás, Rév Marcell, Kóródi Dániel és Kollányi Péter - Idén összesen hat magyar operatőr munkája kapott meghívást a fesztiválra. Mészáros Márta filmrendező és Szathmáry István újságíró zsűritagként vesz részt a rangos filmünnepen.

A Testről és lélekről című számos nívós díjjal és jelöléssel büszkélkedő Enyedi Ildikó-film, mely Herbai Máté operatőr munkája és Szász János, A hentes, a kurva és a félszemű című új rendezése, melyet Máthé Tibor fényképezett, indul a versenyprogramban. Máthé Tibor a Woyzeck-ért 1994-ben elnyerte a fesztivál fődíját.  A jubileumi versenyprogramba mindössze 13 film kapott meghívást, a zsűri elnöke Michael Apted forgatókönyvíró-rendező (James Bond: A világ nem elég, Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja, Most már elég, Masters of Sex sorozat).

Herbai Máté, a Testről és lélekről operatőre / Kép forrása: Aranyszem

A diákfilmek versenyében a Gyuricza Mátyás által fényképezett Földiek című 26 perces rövidfilm kapott meghívást, mely Freund Ádám rendezése. A Földiek főszereplője egy 12 éves kisfiú, akinek családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik. Gyuricza Mátyás a Földiek-ért korábban már elnyerte a budapesti Aranyszem operatőr verseny díját a diák kategóriában, sőt a filmet augusztusban diák Oscar-díjra jelölték. A diákfilmek között Kollányi Péter operatőr munkája, a Sade című észt film is versenyben lesz, a Légmell, amit Kóródi Dániel fényképezett, pedig a diákfilmes panorámában szerepel.

Rév Marcell Cserhalmi Györggyel a Jupiter Holdja forgatásán / Fotó: Pozsonyi Janka

Mundruczó Kornél többszörösen díjazott Jupiter Holdja című filmje, melyet Rév Marcell fényképezett az Európai Panoráma elnevezésű válogatásban lesz látható. A fiatal magyar operatőrt a Jupiter Holdjá-ért nemrég a Manaki Brothers fesztivál fődíjával majd a belgiumi Ostend-ben a legjobb operatőr díjával méltatták. A világhírű magyar filmrendező, Mészáros Márta az elsőfilmes zsűri tagja lesz, míg Szathmáry István (Magyar Nemzet) újságíró a filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI zsűri munkájában vesz részt a Camerimage-on.

Forrás: http://magyar.film.hu/

   

1. oldal / 4