radyo dinle

Hírek

Erejét ketté törte az élet vihara, vele szeretet, jóság, vidámság, szállt sírba."

PDFNyomtatásE-mail

2018. április 07. szombat, 16:13

Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesapánk, Testvérem, Nagybátyám
                               
                                     KÖRTÉSI BÉLA   H.S.C. Operatőr

2018. április 3-án, 62 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt.                         
Utolsó útjára 2018. április 17-én 14.00-kor a kecskeméti köztemetőbe kísérhetik el mindazok, akik szerették, tisztelték.                                                                                                                                  

 

Drága emlékét Szívünkben őrizzük:
 
 A gyászoló család

 

Megrendülve értesültünk - Elhunyt Körtési Béla operatőr a Magyar Operatőrök Társasága HSC tagja

PDFNyomtatásE-mail

2018. április 05. csütörtök, 13:20

2018. Április 3-án elhunyt Körtési Béla operatőr.


Szülei: Körtési Béla és Mogyorósi Gizella. 1973-ban érettségizett. 1976-ban kertész üzemmérnöki diplomát szerzett a kecskeméti Kertészeti Főiskolán. 1976-1977 között az Erdészeti Tudományos Intézet Duna-Tisza közi kísérleti állomásán tudományos segédmunkatárs volt. 1977-1978 között a kecskeméti Kertészeti Főiskola tanszéki főelőadója volt. 1978-1980 között a MAFILM segédoperatőre és fotósa volt. 1985-1989 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán tanult. 1980 óta számos dokumentum-, reklám-, és tévéfilmet, néhány játékfilmet fényképezett. 1980-1985 között kameraman volt a Magyar Televíziónál.


A filmművészeti főiskolák fesztiválja (1989)
A reklámfilmszemle legjobb operatőri díja (1993)
A filmszemle operatőri díja (2000, 2003)
2015-ben Aranyszem díjat kapott Mikor szolgának telik esztendeje című film fényképezéséért

   

BALÁZS ISTVÁN BALÁZS NYERTE AZ ELSŐ KOVÁCS LÁSZLÓ ÉS ZSIGMOND VILMOS OPERATŐR DÍJAT

PDFNyomtatásE-mail

2018. február 01. csütörtök, 19:18

Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesült.

A Sparks kamera és lámpakölcsönző cég, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája, „Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj” elnevezésű díjat alapított 2018. januárban.

Tegnap este a Vigadóban, Kovács László és Zsigmond Vilmos özvegye jelenlétében a Pesti Vigadóban kiosztották az első Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Diák kategória Díjat. A 36 nevezett alkotás közül a zsűri Balázs István Balázs Wonder és Nem történt semmi című filmjeit találta a legjobbnak, így neki ítélte az 50.000 USD értékű Sparks Kft - Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH is neki ítélte az általa felajánlott bruttó 500 ezer forint pénzjutalmat. Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesült, mert Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő operatőri munkájukkal felhívták a világ figyelmét a magyar operatőri iskolára. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Kovács László és Zsigmond Vilmos özvegye is.

diák díj size

Az 1985-ös születésű Balázs István Balázs a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máthé Tibor osztályába jár. Tanyafilmjét bemutatta a Duna Televízió, majd elnyerte a Berlini Médiafesztivál Ezüst és Arany Csapóját. 2014-ben Balázs kapta a Kodak nemzetközi ösztöndíját is.
A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította ARANYSZEM OPERATŐR VERSENY helyét veszi át és annak hagyományait kívánja folytatni. Zsigmond Vilmos nagyon fontosnak tartotta és 2005 óta támogatta a diák kategória győztesét az Aranyszem operatőr versenyeken, ezért első alkalommal - rendhagyó módon - csak Diákfilm verseny kategóriában adtak át díjat.

A diák díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből – aki a Bánk Bán című filmben együtt dolgozott Zsigmond Vilmossal - és Novák Emil operatőrből, a Magyar Filmakadémia elnökéből, a díj alapítójából álló zsűri döntött.

A tervek szerint a jövőben a „Camerimage” nemzetközi operatőr rendezvénnyel egyenértékű lesz a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny, melynek támogatói a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap,az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Sparks Kft., az NMHH,a Schwindl Kft., Grawe Életbiztosító Zrt., Colorspectrum Kft,Textura Kft. voltak.

   

1. oldal / 5