radyo dinle

Meghívó: budapesti klasszikus film maraton

PDFNyomtatásE-mail

meghivo

Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum tisztelettel meghívja Önt a

budapesti klasszikus film maraton

programjaira

IDŐPONT:

2017. NOVEMBER 2-5.

Ünnepélyes megnyitó:

Fábri Zoltán Körhinta című, teljeskörűen restaurált filmjének vetítése, a film után fogadás

november 2. 20.00 Uránia Nemzeti Filmszínház

Szakmai nap:

Magyar és külföldi szakmai programok és vetítések

november 3. 9.00 - 21.00 Budapesti Francia Intézet

Nyilvános vetítések:

november 3-5. Corvin Mozi – Jávor és Radványi terem

Török Ferenc Moszkva tér című, digitálisan restaurált filmjének vetítése az alkotók jelenlétében:

november 4. 20.20 Corvin Mozi – Jávor terem

After party a Moszkva tér vetítése után:

november 4. 22.00 Bestia

Záróesemény:

Fritz Lang Metropolis című, teljeskörűen restaurált filmjének vetítése, a film előtt koccintás

november 5. 20.00 Corvin Mozi – Korda terem

A részvétel minden programon és vetítésen ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A REGISZTRÁCIÓHOZ KATTINTSON IDE

Kérjük, igénylésében jelölje meg, mely programokon és vetítéseken kíván részt venni.

 A helyek száma korlátozott, ezért javasoljuk, mielőbb regisztráljon.

Részletes programért kattintson ide

banner

 

Aranyszem 2017 - ARRIszem díjátadó

PDFNyomtatásE-mail

2017. június 23-án, pénteken este a Dover házbanadták át a XIII. ARANYSZEM Fesztivál díjait. Az idei fesztiválon, 10 kategóriában 81 film versenyzett.

A Diák-kategóriában a Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla „Richy” által alapított Sparks Lámpa és kamerakölcsönző cég a Panavisionnal közösen támogatja a fesztivált az alapítás óta minden évben. A kategória győztese, a Földiek című film fényképezéséért idén Gyuricza Mátyás nyerte a 60 ezer dollár értékű kameracsomag-különdíjat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából immár harmadik alkalommal öt kategória nyertesei pénzdíjban is részesültek. A Legenda-díjat Andor Tamásnak ítélték, az Év Operatőre, Illés György-Arriszem-díjat pedig a Kincsem operatőre, Szatmári Péter kapta. A díjátadón bejelentették, hogy a fesztivált szervező HSC melyik négy filmet nevezi az idén először megrendezendő IMAGO nemzetközi operatőr versenyre.

19531627 1874243192899628 1383446190 o

A HSC elnökéből, Koltai Lajosból, Kardos Sándorból, Papp Ferencből, Nagy Andrásból, Csukás Sándorból és Novák Emilből álló zsűri az ismeretterjesztő filmek közül Sásdi Zsoltot díjazta a Budapest Inferno- A Molnár János- barlang titka című munkáért, a dramatizált dokumentumfilmek közül pedig Nemes Tibor nyert Bereczki Csaba Soul Exodus című alkotása operatőri munkájáért. Játékfilm kategóriában Herbai Máté bizonyult a legjobbnak Enyedi Ildikó a Testről és Lélekről című Arany Medve-díjas filmért, Nagy Marcell a F.É.SZ.E.K. című zenés  klipjének fényképezéséért kapott díjat, a Hell Energy reklámfilmjének fényképezésével pedig Hartung Dávid bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából immár harmadik alkalommal öt kategória pénzdíjban is részesültek, összesen 2 millió forint összegben. Pataki Ádám nyerte a Mi ez a cirkusz? című dokumentumfilm fényképezéséért , Olma Frigyes Gemenc - Árterek világa című természetfilmje kapta a TV-film kategóriában Dévényi Zoltán bizonyult a legjobbnak, így a Szürke senkik operatőri munkálataiért ő kapta .A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Dobóczi Balázs vitte el az Esti dal című alkotás fényképezéséért, az ismeretterjesztő filmek közül Sásdi Zsoltot díjazta a Budapest Inferno- A Molnár János- barlang titka című munkáért A 100 éve alapított ARRI, Arnold és Richter cég születésnapja alkalmából idén az Év Operatőre díjazottjának, Szatmári Péternek ARRIszem elnevezésű, 10.000 Euro értékű kameracsomag különdíjat adott át az Arri Rental Budapest.

Idén a Legenda-díjat Andor Tamásnak ítélték, aki közvetlen alkotótársa volt többek között Bacsó Péternek, Schiffer Pálnak, Makk Károlynak, Mészáros Mártának és Dobray Györgynek. A korábbi években többek között olyan jeles alkotók részesültek ebben az elismerésben, mint Illés György, László Kovács, Badal János, Szécsényi Ferenc, Ragályi Elemér, Koltai Lajos, Máthé Tibor, Kardos Sándor, Kende János, Hildebrand István és Zsigmond Vilmos.

Idén először rendezik meg az IMAGO nemzetközi operatőr szervezet operatőr versenyét. A versenybe 2016. január és december között bemutatott két játék és egy-egy tévé és dokumentumfilm nevezhető. Az Aranyszemet szervező, Imago tagsággal rendelkező HSC a moziforgalmazásban bemutatott filmek közül Szabó Gábor Martfűi Rém és Nagy András Félvilág című munkáját nevezi játékfilm kategóriában. A tévéfilmek közül Csukás Sándor Memo és a Nemes Tibor fényképezte Soul Exodus című dokumentumfilmet jelöli.

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. 2010 óta a fesztivál minden évben a Stábiskola szervezésében valósul meg. Az Aranyszem Fesztivál létrejöttét a NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program, Nemzeti Kulturális Alap, ARRI Rental, Sparks kamera és Világítás Technikai Kft., VisionTeam, Schwindl Kft. és a Two Men’s Show Lighting támogatta.

 

LEGENDA DÍJ - Andor Tamás HSC

PDFNyomtatásE-mail

Andor Tamás

A 2017-es Aranyszem Legenda Díjasa Andor Tamás, aki mondhatni véletlenül került a Színház és Filmművészeti Főiskola operatőr szakra. Andor karrierje során nemcsak operatőrként, hanem színészként is dolgozott.

aranyszem legendadij 2017

Andor Tamás 1937. december 20-án született Budapesten. 1956–1958 között a Nemzeti Színházban volt világosító. 1958–1961 között pedig az Iparművészeti és Képzőművészeti Kivitelező Vállalat modellezője és makettkészítője volt. Tanulmányait 1961-ben kezdte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakos hallgatójaként. A színész szakra történő sikertelen felvételiket követően, a Főiskola egyik hallgatója, Tordai Teri adta be Andor jelentkezését az operatőr szakra. Andor jelentkezési lapja fél órával a határidő előtt érkezett meg Tordai által. Ezt követően végigment a felvételi procedúrán, aminek végső meghallgatásán későbbi mestere, Illés György megkérdezte tőle, hogy miért is szeretne operatőr lenni. Andor csak annyit felelt, hogy erre a főiskolára szeretne járni és ha most erre a szakra sem sikerül bekerülni, majd jövőre újra próbálkozik egy másik szakon. Nem adtak neki erre esélyt.

1965-ben Főiskolai tanulmányai befejezését követően a Mafilmnél készített rövidfilmeket, majd 1970-től Gazdag Gyula, Simó Sándor, Mészáros Márta, Makk Károly, Bacsó Péter, Schiffer Pál, Szász Péter és sok más rendező operatőreként dolgozott. Számos filmben színészeként is szerepet kapott.

Főbb filmjei: Fekete vonat (1970); Végre hétfő (1971);Sípoló macskakő (1971); Apám néhány boldog éve (1977); Cséplő Gyuri (1978); Áramütés (1979); Anna (1981); A pártfogolt (1981); Viadukt (1982); Egymásra nézve (1982); Te rongyos élet (1983); István, a király (1984); Szerelem első vérig (1985); Hány az óra, Vekker úr? (1985); Banánhéjkeringő (1986); Szerelem második vérig (1987); Isten veletek barátaim (1987); Sztálin menyasszonya (1991); Megint tanú (1994); Hamvadó cigarettavég (2001); De kik azok a Lumnitzer nővérek? (2005) 4x100 (2007); Tíz év múlva - Családok (2008); Majdnem szűz (2008); Hús vétkek (2009)

A Magyar Operatőrök Társasága HSC tiszteletbeli tagja.

   

ARANYSZEM OPERATŐR VERSENY - ARRIszem

PDFNyomtatásE-mail

2017 .júniusban XIII. alkalommal rendezzük meg az Aranyszem versenyt, amelyet 2004-ben Novák Emil alapított és a Magyar Operatőrök Társaságával közösen rendezett a HSC Stábiskola. 2010 óta a fesztivál minden évben, a tavalyi év kivételével megrendezésre került a Stábiskola szervezésében.

Nevezési határidő LEZÁRULT: 2017. június 10.

arrszem2017

Idén támogatóink lehetővé tették, hogy ismét megrendezzük a Fesztivált.

A 100 éve alapított ARRI, a cég születésnapja alkalmából az Év Operatőre díjazottjának, ARRIszem elnevezésű 10.000 Euro értékű kameracsomag különdíjat ad át.

A NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program  jóvoltából az Aranyszem történetében harmadik alkalommal idén is öt kategória győztesei dokumentumfilm,  kisjátékfilm, a természetfilm,  tévéfilm, ismeretterjesztőfilm, pénzdíjban is részesülnek, összesen 2 millió Ft.- összegben. A Diák kategóriában   a Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla „Richy” által alapított Sparks Lámpa és kamerakölcsönző cég a Panavision céggel közösen támogatja a fesztivált, mint alapításunk óta minden évben, különdíjat ad át a Diák filmek kategóriában, amely során 60 ezer dollár értékben kameracsomagot biztosít a győztesnek.

A díjátadó 2017.június 23 – án lesz.

Az Aranyszem Operatőr verseny – ARRIszem támogatói: NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program, Nemzeti Kulturális Alap, ARRI Rental, Sparks Kft., Panavision, VisionTeam, Schwindl Kft., Two Men’s Show Lighting.

Játékfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Réder György HSC M.Kiss Csaba, Rohonyi Gábor Inforg M&M   Brazilok
Herbai Máté HSC Enyedi Ildikó Inforg-M&M Film Kft.   Testről és lélekről
Seregi László HSC Gárdos Péter Tivoli Film-Plusz   Hajnali láz
BÁNTÓ  CSABA, CHILTON FLÓRA, GAJDICS DÁVID,  HEJÜSZ BETTI,  KISTELEKI MÁRTON, K. KOVÁCS ÁKOS,  MISKOLCZI PÉTER, PÁSZTOR PÉTER, SIMON TAMÁS, SZALAI MÁRK, SZILÁGYI GÁBOR, TÍMÁR GERGELY, TÓTH LEVENTE HAJDU SZABOLCS FILMWORKS   ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL
Juhász Imre HSC Till Attila Laokoon Filmgroup   Tiszta Szívvel
Pataki Ádám Tiszeker Dániel Színfolt Film   #SOHAVÉGETNEMÉRŐS
Szatmári Péter HSC Herendi Gábor SkyFilm   Kincsem

 

Diákfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Balázs István Balázs Csoma Sándor Színház-és Filmművészeti Egyetem   Nem történt semmi
BÁNTÓ CSABA DUDÁS BALÁZS FILMPARTNERS   WELCOME
Bartók Csongor Bartók Csongor Bartók Csongor   Késő van
Batka Máté Csata Hanna SZFE   Késő nyár
Csuja Bence Csuja Bence saját gyártás   Persze minden
Dudás-Ijjas Teréz Dudás-Ijjas Teréz   1 Kor 13
Gyuricza Mátyás Freund Ádám SZFE / CINEMA-FILM   Földiek
Juhász Péter Fekete Tamás SzFE-Cinema-Film   Asszó
K. Kovács Ákos Steinmetz Anikó Ametist Films   KIÚT
Kiss Gravi András Odegnál Róbert AZT-Media   NOIRE
Kürti István Visky Ábel SZFE és Primanima Kft   Semmi Bogár
Mándi Ferenc Mándi Ferenc B/M Media   Majdnem
Mayer Edina Mayer Edina Mayer Edina   Sárika
Pusztai Géza Krisztián Pusztai Géza Krisztián Színház és Filmművészeti Egyetem   Variációk Egy Témára, Ady Endre-Láttalak…
Tamás Péter Tamás Péter Metropolitan Egyetem   Döntés
Vajda Gergely Balázs Barcsai Bálint Szfe   Graffiti
Vozáry Róbert Vozáry Róbert EKE   Amíg oda nem érünk

 

Dokumentumfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Csepeli Eszter Boros Panna AZT-Media   Tükröm-tükröm
Dala István Dala István Geo-Ökofilm Kft   Darabka székelyföld az Áprily völgyben (portréfilm Péterfy László szobrászművészről)
Farkas Ferenc Huszár Domonkos ODPictures Art Studio Kft. Faces of Love  /A szeretet arcai/
Hernáth Csaba Simonyi Balázs Speak Easy Project   Ultra
Lakatos Róbert Árpád Boros Lóránd Argo Audiovizuális Egyesület (Asociatia Audiovizuala Argo) Én és a hegedűm
Papp Máté Papp Máté   Dis/connected
Pataki Ádám Halász Glória & Tiszeker Dániel Filmfabriq   Mi ez a Cirkusz?
Szabó Levente Szabó Levente magánszemély   Szkítia I.
Vass Gergely Topolánszky Tamás Yvan Halluci-Nation Kft.   A lehetetlen határán
Vecsernyés János HSC Kékesi Attila Habana Media   A VIRTUÓZ

 

Dramatizált dokumentumfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Nemes Tibor HSC Bereczki Csaba Film Street Kft.   Soul Exodus
Nagy Marcell Varga Noémi N/A   A legvidámabb barakk
Porkoláb Norbert Porkoláb Norbert – Tanca Norbert Concorde Nation   Álmatlan – az Anna and the Barbies film –
Kürti István Nagy Viktor Oszkár McCann Ericson   The Story of Zoltán Sütő (  Sütő Zoltán története)
Körtési Béla HSC,  László Gábor László Gábor Quality Pictures   Emberek és egerek

 

Ismeretterjesztő film nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név   Film címe
Dala István Dala István   Szobor születik
Huszák Tamás Bártfai Andrea   CoolTúra – Kolostorok
Pintér András Pintér András   A Lipicai
Sásdi Zsolt Lerner Balázs   Budapest Inferno – A Molnár János-barlang titka
Schödl Dávid Moys Zoltán   A Kárpátok bércei

 

Kisjátékfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Balázs István Balázs Melanie Grams Melanie Grams   Wonder
Czomba Albert Szabó Simon Omega Kreatív   Before lunch
Dévényi Zoltán Koncz Teréz Eclipse Film   A Levelek
Dobóczi Balázs HSC Tunyogi Henriett Focus Fox   Esti Dal
Dudás-Ijjas Teréz Rónai Domonkos SzFE   Flip-Flop
Fillenz Ádám HSC Fillenz Ádám Venfilm   Inconvenient Comfort
Garai Gábor Sós Bálint Dániel Popular Média Kft.   Grand prix
Gyuricza Mátyás Freund Ádám SZFE / CINEMA-FILM   Földiek
Hartung Dávid Dombrovszky Linda Cinemart   KOCKAEMBER
Kollár István Kollár István KiMG Media Group   A szerepcsere
Marosi Gábor HSC Tóth Barnabás MandMFilm   Van egy határ
Mayer Zoltán Jimy J. Hollywood Detrand Kft – Detrandfilm Jimy J. Hollywood Production 25 DOLLARS
Réder György HSC Lengyel Balázs KMH Film   Répa
Révész Balázs Simonyi Balázs FP Films / Melocoton Films / Laokoon INDIÁN
Tausz Gábor Szabó Virág Budapest Film Produkciós Kft   Wellness

 

Reklámfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Szemerey Bence Lődi Áron és Szemerey Bence Rawlabs Kft.   Concept Eyewear Mineral Collection 2017
Walter Péter Orbán Gergely Voila Pictures   MTA EK image video series overall
Forgacs Gabor Forgacs Gabor Parabel Production   Bugatti
Vermes Iván Vermes Iván Advanced Communication Group reklámügynökség Nespresso Atelier
Dimeth Balázs Ferenc Boros Gábor Dávid Funky Frame Productions HIPA – Opening Doors for Your Investment
Nagy Ernő Nagy Ernő – Csík Gábor RGB Stúdió   JustFitMe
Hartung Dávid Szeljak György OMG visuals   Hell Energy motivációs film
Tóth Widamon Máté, HSC Federico Brugia Filmmaster Milan, Laokoon Budapest Ferrari Fragrance – Man in Red
Dobóczi Balázs HSC Géczy Dávid Zeneakadémia   Bartók hegedűverseny
Szentiványi Gábor Szentiványi Gábor Gyár Utómunka Kft   Lavylites Imagefilm
Mayer Zoltán Jimy J. Hollywood Detrand Kft   TARR Kft. Jelen vagyunk otthonában és már otthonán kívül is

 

Természetfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Török Zoltán (mint minden természetfilmben egy-két kollega pár kisebb jelenetben besegített) Török Zoltán Azara Film Kft (Wild Tales)   Lemming – A messzi észak aprócska ura
Olm Frigyes Olma Frigyes GP Green Planet Films Kft.   Gemenc – Árterek világa

 

Tévéfilm nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Dévényi Zoltán Kovács István Film Positive Productions Kft.   Szürke senkik
Csukás Sándor HSC Tasnádi istván Megafilm Kft   MEMO
B Marton Frigyes Kapitány Iván Content Factory Kft   A mi kis falunk (1.évad, 2.rész)

 

Zenés klippek nevezések

Operatőr – Név Rendező – Név Gyártó Stúdió – Név   Film címe
Gyuricza Mátyás Fatér Ambrus Sunny Studio   Nyúl Róka,farkas
Nagy Marcell Damokos Attila MB Productions Kft.   F.É.S.Z.E.K.
Pataki Ádám Tiszeker Dániel Fanatics Film   WELLHELLO – SENKI NEM VÉD MEG
Dobóczi Balázs HSC Géczy Dávid Kiscsillag zenekar   Kiscsillag – Tenyeremből el
Nagy Marcell Damokos Attila MovieBar Productions   F.É.S.Z.E.K.
Mayer Zoltán Jimy J. Hollywood Detrand Kft   Tolvai Reni – Látomás (Official video)
Balázs István Balázs Láposi Dávid Magán   Trick – Tompa fény
 

A Párizsi Magyar Intézetben 2017.06.10-én Badal János filmoperatőrre emlékeztek

PDFNyomtatásE-mail

badal emlekezes

   

2. oldal / 2