Aranyszem Operatőr Fesztivál

Aranyszem díjak

2017

2017. június 23-án, pénteken este a Dover házbanadták át a XIII. ARANYSZEM Fesztivál díjait. A fesztiválon, 10 kategóriában 81 film versenyzett.

A Diák-kategóriában a Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla „Richy” által alapított Sparks Lámpa és kamerakölcsönző cég a Panavisionnal közösen támogatja a fesztivált az alapítás óta minden évben. A kategória győztese, a Földiek című film fényképezéséért idén Gyuricza Mátyás nyerte a 60 ezer dollár értékű kameracsomag-különdíjat.

2015

Törőcsik Mari színésznő 80.születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját kapta

2014

A Herbai Mátéból, Tóth Zsoltból, Kende Jánosból és Novák Emilből álló zsűri a kísérleti filmek közül Kiss Sándort díjazta a zsűri A kéz élete című munkáért, a dramatizált dokumentumfilmek közül pedig Hartung Dávid nyert a Hetvenes című alkotás operatőri munkájáért. Mindkét alkotás elkészítését a Médiatanács támogatta.
Játékfilm kategóriában Grátz Márk bizonyult a legjobbnak a Drága Elza című filmért, a legjobb TV-sorozat kategóriában Dobos Tamást és Herbai Mátét díjazták a Terápia fényképezéséért. Mayer Zoltán nyert Zséda Hétköznapi mennyország című zenés klipjének fényképezéséért és a Legjobb Mozielőzetes díját szintén ő kapta a Five2-ért.
A Magyar Állami Operaház reklámfilmjének fényképezésével Garai Gábor bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában. Televíziós showkategóriában László Zsolt nyert a Sztárban sztár-ral, a Diák kategóriában pedig a Zsibvásár című film fényképezéséért Tóth Evelin Judit nyerte a Xl. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját, melyet Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adott át.
Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 100 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek.
A 2014-es ARANYSZEM három kiemelkedő magyar operatőr – Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István – születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg. A Fesztivál díszvendége Dávid Zoltán volt.

2013

Hat kategóriában: zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, diákfilm 45 alkotó 75 filmje versenyezett az operatőrök legnagyobb hazai mustráján, az immár X. Aranyszem Fesztiválon.
Diák kategóriában Dévényi Zoltán és Kovács Ákos dícsérő oklevélben részesült, míg a Humunculus című film fényképezéséért Nagy Marcel nyerte a X. Aranyszem Operatőr Fesztivál Panavision kamera-kölcsönzési díját, melyet Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és Romwalter Béla Richy fővilágosító alapították, akik azóta is szívügyüknek tekintik, hogy minden lehetőséget megadjanak a fiatal magyar operatőrök pályakezdéséhez. A díjat Zsigmond Vilmos adta át.
A legjobb természetfilmes operatőrnek idén Juhász Ágota bizonyult Hegyi kaszálók című munkájáért, míg a zenei kategóriában Mayer Zoltánnak ítélték az Aranyszem-Díjat, Szalai Márk pedig oklevelet kapott. A dokumentumfilmesek közül Petrik Andrást díjazták a Felsőbb Parancs című film fényképezéséért, a kisfilm kategóriát pedig Tausz Gábor nyerte, míg Balázs István Balázs munkáját oklevéllel jutalmazta a zsűri. A legjobb tévéfilmes operatőrnek idén Hartung Dávidot választották, az Év Operatőre Díjat televíziós kategóriában Reich László, a filmesek közül pedig Pohárnok Gergely nyerte.
A díjak odaítéléséről háromtagú szakmai zsűri döntött, melynek elnöke Kende János HSC, további tagjai pedig Máthé Tibor HSC vezetőségi tag és Szabó Gábor HSC vezetőségi tag voltak. Az idei fesztivál díszvendége a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro volt, akinek Koltai Lajos Életmű-díjat adott át.

2012

Zákonyi S. Tamás a Mafilm Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója, átadott a XX. század filmes eszközei közül néhány fénymérőt régi tulajdonosainak, Andor Tamásnak, Koltai Lajosnak, Szabó Gábornak, Zsombolyai Jánosnak, Langmár Bélának és akik nincsenek köztünk Illés György és Jankura Péter hozzátartozóinak.

2011

Visionteam Operatőr díj – ifj. Seregi László

2010

Aranyszem fesztiválon második alkalommal átadta a HSC a társaság díját, mely az Eternity – Örökkévalóság elnevezést kapta. A társaság ezzel a díjjal szeretné elismerni azoknak a filmes kollégáknak a munkáját, akik az egyetemes filmművészetben kiemelkedő alkotásokat hoztak létre. Koltai Lajos a HSC alelnöke, adta át a díjat Billy Williamsnak. A díjat Novák Emil alapította.
2009-ben a HSC harmadik alkalommal adta át a HSC gyűrűt, ebben az évben Brauner Károly, Herczeg Miklós, Paluch Pál, Sisa Imre, Szűcs Attila, Tóth András, Tóth János, fahrtmesterek kapták.

2009

A HSC megköszönte áldozatos munkáját két olyan kíváló operatőrnek, akik évtizedek óta dolgoznak a HSC közösségéért. Szilágyi Virgilnek és Vagyóczky Tibornak a HSC elnöki különdíját, a gyémánttal díszített HSC jelvényt adott át Kende János a HSC elnöke és Koltai Lajos a HSC alelnöke. A díjat Novák Emil alapította.

A HSC producereknek alapított Fekete és Fehér Pascal-díjat Koltai Lajos adta át a győzteseknek. Röviden néhány szóban a díjról. A Pascal-díj Gabriel Pascal producer-rendezőről kapta a nevét. A lehetetlent nem ismerő producer nevét választotta a HSC a 2009 – ben alapított díjának, amellyel az Aranyszem Operatőr Fesztiválon a filmszakma legsikeresebbnek tartott producereit jutalmazzák Közönség- és Művészfilm-kategóriában. A fekete Pascal közönség film díjat: Herendi Gábor, a Fehér Pascal ? művész film díjat Miskolczi Péter kapta. A díjat Novák Emil alapította.

2008

Első alkalommal került átadásra az Eternity award Örökkévalóság díj, amelyet azon producereknek nyújtottuk át, akiknek munkája hozzájárult a magyar film megismertetéséhez a Világ minden részén. Kitüntetettjeink: Hámori András, Robert Halmi Sr., Robert Lantos és Andrew Vajna. A díjat Novák Emil alapította
2008-ban a HSC második alkalommal adta át a HSC gyűrűt, ezzel azon kollegáink munkáját szerettük volna elismerni, akik magas színvonalon hozzájárultak az operatőr közvetlen munkatársaként a filmek, TV játékok elkészítéséhez. Idén Deimanik Tamásné, Haeseler Ernő, Kovács Gyula, Regéczy Viola és Szirmai Árpád kapták az elismerést. Posthumus díjjal Basilides Edit sminkmester munkásságát ismertük el.

2007

2007 – ben első alkalommal HSC-gyűrűvel ismerte el azok munkáját, akik az operatőr közvetlen munkatársaként hozzájárultak a magyar filmművészet magas színvonalú alkotásaihoz. Ebben az évben Marton József, Romwalter Béla és Hajdú Miklós fővilágosítót jutalmazták. A díjat Novák Emil alapította.