Aranyszem Operatőr Fesztivál 2010

BESZÁMOLÓ – ARANYSZEM – 2010

 

 

A Magyar Operatőrök Társasága (H. S. C.) 2004-ben rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált. A verseny alapgondolatának létrehozásában, a szabályok kialakításában Illés György, a HSC alapítója, valamint Novák Emil elképzelései valósulnak meg. Az Aranyszem Fesztivál a HSC éves versenye.
A 2006-os fesztivált az IMAGO az európai operatőrök szövetsége és az amerikai Operatőrök Társasága (ASC) az európai operatőr rendezvények sorában, a lengyel operatőri fesztivállal egyenrangú rendezvényként értékelte.
Idén hetedik alkalommal rendeztük meg a Fesztivált. A verseny 9 kategóriájában HSC tagokon kívül más operatőrök is részt vehettek.
A 2010. évi fesztiválon mintegy 110 alkotást vetítettük, amelyet kb. 2000-en láttak. Az Aranyszem Operatőr Fesztivál, melynek ezúttal az Uránia mozi adott otthont, 2010.november 17 – 19. között volt.
A díjátadó ünnep az Uránia moziban volt november 19-én.

 

ARANYSZEM 2010 KATEGÓRIÁK GYŐZTESEI:

A zsűri tagjai:Novák Emil, Szalai András, Vecsernyés János

Játékfilm:
Halálkeringő: operatőr: Dobóczi Balázs

Természetfilm:
In vino veritas – operatőr: Dala István

TV Film:
Géniusz – operatőr: Vajda Péter

Dramatizált dokumentumfilm:
DVTK 100 Év – operatőr: Csincsi Zoltán

Kisjátékfilm:
Az Úr elköszön – operatőr: Erdély Mátyás

Zenés klip:
Barabás Lőrinc Eklektric 4:37 feat. Sena: Strange Night operatőr: Rév Marcell

Dokumentumfilm:
Három hazában Hontalan – operatőr: Czétényi Csilla, Nagy Bozsóky József

Reklámfilm:
Weltauto reklám – operatőr: Mayer Zoltán

Színház- és Filmművészeti Egyetem:
A Szem története (Glance) operatőr: Szigethy Márton

A 2010-es fesztiválról a Duna Televízió beszámolt. A fesztivál szponzorai között már olyan tekintélyes nemzetközi filmipari cégek is megjelentek, mint az amerikai Panavision kameragyártó és kölcsönző cég, akinek amerikai és európai vezetői személyesen is részt vettek a fesztivál záró rendezvényén, és a 60 000 dollár értékű díjat Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Sparks cég igazgatója és Romwalter Judit, ügyvezető igazgató adták át az SZFE film kategória győztesének.

 

 

Idén a Korda Filmstúdió díja az Év operatőrének, 2 hét stúdióhasználati idő. Az 7. Aranyszem fesztiválon második alkalommal átadta a HSC a társaság díját, mely az Eternity – Örökkévalóság elnevezést kapta. A társaság ezzel a díjjal szeretné elismerni azoknak a filmes kollégáknak a munkáját, akik az egyetemes filmművészetben kiemelkedő alkotásokat hoztak létre. Koltai Lajos a HSC alelnöke, adta át a díjat Billy  Williamsnak.
A Magyar Operatőrök Társasága Dobóczi Balázst és Ernie Vinczét magas színvonalú munkájuk elismeréséül, a társaság kiemelt aktív tagjai közé fogadta, amely jogosítja Őket HSC betű használatára.

Aktív tagjaink közé jelentkeztek és felvételt nyertek: Karáth Zita, Lukács Dávid, Szügyi Balázs
Segédoperatőr: Dzsupin Zoltán, Enyedi Csaba, Gulyás Tibor, Éliás Zsolt
Kameramanok: di Gleria Zsolt, Kersák József,
Világosítók: Marafkó Bálint, Vajda László

 

A díjátadón énekelt Sebestyén Márta, Kossuth díjas előadóművész.